Ce este ecornarea?

Ecornarea sau decornarea este interventia chirurgicala prin care se stopeaza cresterea coarnelor la vitei, iezi si berbecuti sau se amputeaza coarnele deja dezvoltate de la bovine sau caprine si mai rar la ovine. Scopul taierii coarnelor consta in evitarea accidentelor atat intre animale cat si pentu om.

Exista mai multe tehnici de ecornare dintre care cele mai cunoscute sunt:

  1. Ecornarea prin excizia mugurelui cornual - se practica in special la vieti de pana in 2-3 saptamani stopand astfel cresterea coarnelor prin distrugerea sau excizia mugurelui cornual;
  2. Ecornarea prin cauterizare chimica - aceasta tehnica se efectueaza in prima saptamana din viata animalului cu scopul de a distruge mugurele cornual. Pentru aceasta se folosesc substante chimice precum: hidroxid de sodiu, acidul cromic, acid salicilic,acid tricloracetic. Cel mai des se foloseste hidroxidul de sodiu sub forma de creioane.
  3. Ecornarea prin termocauterizare - aceasta este o tehnca dureroasa si are ca si scop distrugerea mugurelui cornual cu ajutorul cauterului incalzit.
  4. Ecornarea tineretului bovin si a bovinelor adulte - Coarnele dezvoltate pot fi amputate cu ajutorul unui fierastrau sau cablu fierastrau pentru taiat coarne.

 

Sorteaza dupa:
Produse pe pagină:

TRIMITE UN MESAJ

SUNTEM MEREU LA DISPOZITIA DUMNEAVOASTRA

URMARESTE-NE

FII MEREU LA CURENT CU NOUTATILE NOASTRE